Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Hundars behov

HundPosted by ulla-britt Fri, February 05, 2010 14:43:52

Jag träffar många hundar och hundägare, både i jobbet och på fritiden. Naturligtvis är det hundar som diskuteras. Det som har dykt upp några gånger nu är hundars behov av t ex motion och aktivering.

Ras spelar naturligtvis stor roll. Jag har, väl medveten om mina möjligheter just nu, valt sällskapshundar. Mina killar klarar sig med en timmes promenad och lite mental träning på kvällen, men de behöver mer och egentligen är två timmars promenad per dag närmare deras behov. Får de mer är de lyckliga och de behöver dessutom jobba med hjärnan.

Många väljer hund efter utseende och tänker kanske inte på att den gulliga lilla jack russelterriern eller den vackra settern växer upp till jakthundar med ett stort behov av rörelse och lämplig aktivering. Bordercollien är ett annat exempel på en populär hund som sällan får tillräckligt med motion och aktivering.

Vad händer då med de hundarna? En del skäller och drar i kopplet. andra biter sönder saker i hemmet och kanske blir de svåra att lämna ensamma. Sedan finns de hundar som helt enkelt ger upp och bara ligger. Som hundägare är man då glad för att man har en hund som inte är så krävande och man får titta på TV i lugn och ro efter en lång arbetsdag. Den hunden mår lika dåligt av sitt inaktiva liv som de sk problemhundarna.

Hur ska man komma tillrätta med det här problemet? Som blivande hundägare kan man läsa på om de hundar man är intresserad av och deras behov. Som uppfödare kan man noga ta reda på valpköparens möjligheter att ge sin valp ett bra hundliv . Kanske det vore bra att införa ett hundkörkort. Det skulle då innehålla en del som hjälper till innan köpet och en valpkurs.

Igår träffades 10 lyckliga hundar och deras ägare här, för att gå kurs. Ägare som tar sitt hundägande på största allvar och vill ge sina hundar ett riktigt bra liv. Jag hoppas att vi kan hjälpa dem. Det är i alla fall jätteroligt att ha dem här.