Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Mitt liv med hund Del 4

HundPosted by Ulla-Britt Thu, June 03, 2010 12:44:31

Nu tog jag för första gången reda på vilka rassjukdomar min tilltänkta ras drogs med. PRA och patellaluxation var det man skulle kolla upp enligt rasklubben. För att kunna göra det så gick jag med i SKK, en klubb jag normalt aldrig skulle ha gått med i. Jag har med fasa sett många raser förändras till det sämre och allt pga utställningarna. Man har inte heller, inom SKK, sett tillräckligt allvarligt på de rasbundna sjukdomarna. SKK har stor makt. De skulle kunna kräva betydligt mer av uppfödarna. Nu har det snarare gått åt andra hållet.Nåja, jag ville kolla upp släktingarna till min blivande valp, så jag blev medlem.

Till att börja med tog jag med maken och besökte ett par uppfödare. Jag hade bedyrat att jag inte skulle komma hem med någon valp och jag lyckades motstå en bedårande liten valp som var leveransklar. Hoppas den fick ett bra hem.

En trevlig överraskning var att jag inte reagerade det minsta allergiskt på rasen. Normalt tål jag inte spaniels och phalène är en dvärgspaniel. Det låter lite tokigt men jag hade ju blivit förälskad i rasen och det visade sig gå bra.

Till slut kunde jag inte hålla mig och det riktiga letandet efter en kull startade. Det fanns inte så många kullar just då, naturligtvis. Till slut hittade jag Fjughalls kennel i Västra Götaland. Jag fick prata med Inger, som mailade över bilder på sina valpar. Jag valde en bedårande liten hanvalp som fick namnet Fjughalls Marcello Bello.

Inger var snäll och lät oss ha honom kvar tills han var drygt elva veckor. Vår goda vän Kerstin som är hundetolog lugnade mig och lovade att det bara var en fördel för valpen att vara kvar i "familjen". Till slut var det i alla fall dags att hämta honom. På vägen dit bestämde husse att han skulle heta Cello. Inger berättade att hon aldrig fött upp en så vacker hund men att hon respekterade mitt val att inte ställa ut. Tack Inger för att jag fick köpa Cello i alla fall!

Vi tillbringade de första två nätterna i Skara, så Cellos första hundkontakt utanför kenneln, blev en collie. Kanske därför han alltid gillat collies.

När Cello var drygt ett år ringde jag Inger och berättade att han ville ha en kompis. Inger hade då en parad tik. Enligt henne var det en kombination med ovanligt friska linjer. Pappa Hero (Noble Nadirs Herkules) har sedan blivit både utställningschampion och viltspårschampion.

Väntan blev lång och jag ringde Inger många gånger. När valparna fötts, valde jag den som var störst och kom ut först. Inger döpte kullen efter musikinstrument, så att det skulle passa ihop med Cello. Min valp döptes tll Fender.

Åter igen blev det en valphämtarresa till Trollhättantrakten. Den här gången övernattade vi hos Kerstin och Dag på vägen dit och de slapp då leta fram valphagen eftersom vi körde direkt hem med Fender. Vi var noga med att låta Cello gå först i allt. Han var viktigast och vi lät honom bestämma över valpen. Rätt eller fel? Det är aldrig något problem mellan dem nu. Fender finner sig i vad Cello bestämmer.

Fyra månader efter att vi hämtat Fender ringde en phalèneuppfödare och berättade att Inger gått bort i cancer. Så tråkigt och jag som inte hade hunnit skicka något foto på Fender. Det hade jag ju lovat henne. Även den här valpen fick ett speciellt utseende. Han blev papillon. För mopsig för att ha hängöron, brukar jag säga. Men - Inger har säkert sett honom från sin himmel.

2008 gick jag och Cello en utbildning hos Anders Hallgren. Cello blev brandvarningshund och matte blev brandvarningshundsintruktör (långt ord). Året innan Cello blev min gick jag Anders helgkurs "Motor och motivation". För arbetande och tävlande hundar. Tävlar gör jagabsolut inte men kursen var riktigt intressant, som alltid när det är i Anders regi.

Fender har gått treibballkurs hos Maria på Furface Hundskola. Även Cello har hängt med på det ibland. De är nog inga bollhundar har det visat sig men spår gillar de och agility. Lydnad? Vad är det? Vi har bara kul men någon gång här framöver ska jag tala om för dem att man kan gå fot och ligga platssmiley