Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Hundkompisar

HundPosted by Ulla-Britt Tue, June 15, 2010 12:37:21

Är det viktigt för hundar att ha kompisar? Det är en fråga jag läst några gånger.

Visst är det viktigt för hundar att ha kompisar. Just nu har mina killar en rottistjej och en sheltietjej som kompisar. De har också två pudlar som riktigt goda vänner. På grund av att husse och matte flyttat ut i skogen, så träffar de inte sina pudelkompisar så ofta. Vi hoppas på en träff senare i veckan. Allt beror på det svenska sommarvädret. Men om allt klaffar, så träffas de alla. Cello, Fender, Lillan(rottis), Essie (sheltie), Simson(svart dvärgpudel) och Tino(vit dvärgpudel).

När hundar leker blir det ofta jaktlekar och visst är det härligt att se. Det man ska tänka på är att det är stressande om de får leka på det sättet varje dag. Stressen sätter sig i kroppen och hundarna får en hög adrenalinhalt.

Om man ser att en hund nafsar mot en av lekkompisarna är det hög tid att bryta. Tänk också på att det är lika stressande att jaga en kompis som att jaga en pinne, som kastas av en människa. Kanske räcker det att rusa omkring ett par gånger per vecka. I övrigt kan man gå promenader och träna ihop.

Cello växte upp på ett hundcafé. Många hundar klev in genom dörren och Cello reagerade blixtsnabbt. En del hundar lärde han sig känna igen på håll ocvh blev jätteglad - eller jättesur.

När han var dryga året märktes att det var något galet. Tonsillerna hade varit inflammerade men det var behandlat. Han var ändå inte glad. Ett blodprov visade att han hade lite för höga levervärden och för låga proteinvärden. Fodret, som var ett högproteinfoder, byttes snabbt ut. Efter ett tag hade proteinvärdet blivit bra men levervärdet var för högt.

Nu inleddes en stor undersökning med ultraljud och senare biopsi. Veterinären ringde efter ett par veckor och berättade att de inte hittat några fel på levercellerna och det de trodde var orsaken var stress. Jo, visst kunde det vara stress. Han väntade hela dagarna på att kompisar skulle dyka upp och ibland blev det lek. Ibland kom det hundar han skrämdes av och så höll det på varje dag, hela dagen. Att det kunde orsaka leverproblem skakade om mig rejält. Cello är en känslig liten kille men det är han inte ensam om. Hur är det för de hundar som tillbringar hela dagarna på hunddagis? Leker de jaktlekar varje dag? Är de rädda för någon hund - eller personal - på dagiset?

Nu lever Cello ett lugnare liv och stressen har börjat avta, men det tar tid. Vi börjar med en lugn sommar ihop med både husse och matte. Ibland blir det hundlek, ibland nosövningar, iblnd problemlösning, ibland agility. Agilty får man vara lite försiktig med eftersom det lätt stressar upp en hund. För en del hundar är det positivt. Andra mår bättre av att arbeta med nosen. De är individer, våra vänner.