Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Hundproblem

HundPosted by Ulla-Britt Mon, June 21, 2010 13:32:52

Igår hälsade två av killarnas kompisar på. Det blev då ett samtal om olika problem eftersom den ena hunden blivit väldigt osäker.

Det finns många beteenden som vi räknar som problembeteenden. Några exempel är att vi inte kan lämna hunden ensam hemma, den gör utfall när vi möter andra hundar, den skäller, den morrar osv.

Det finns naturligtvis alltid en orsak till varför en hund förändrar sitt beteende. De vanligaste orsakerna är smärta, sjukdom och stress. Det är ofta svårt att komma fram till vad det kan bero på och inte alltid så lätt att åtgärda. När det gäller smärta och sjukdom är en bra veterinärkontakt ovärderlig. Bland annat är fästingsjukdomarna och hormonerna luriga. En smärtkontroll och ett blodprov kan vara en bra början.

Stressutredningen är nästa steg. Här behöver man gå igenom hunden väldigt noga. Har något förändrats? Har hunden börjat på dagis? Ligger hunden ensam på dagarna? Får inte hunden tillräckligt med vila? Är den rädd för någon som korrigerar hårt när den gör något fel? Har det kommit en ny medlem till familjen? Är det någon i familjen som inte tycker om hunden? Är det kanske så att den är FÖR älskad och aldrig får vara ifred? Har hunden blivit gammal och behoven ändrats?

Ofta accepterar man bara att en hund förändrats. Ett hudproblem behandlas med dietfoder och starka schampon. Gör hunden utfall skäms man och håller den kopplad. Om hunden nafsar mot ett barn avlivas den kanske eftersom farliga hundar inte ska finnas i vårt samhälle. Ibland kallar man hunden mentalt dålig. En del hundar avlivas eftersom man inte kan komma tillrätt a med hudproblemen.

Jag tjatar ofta om att vi ska "bli hundens bästa vän" och då tänker jag ofta på de sk problemhundarna. De allra flesta kan vi hjälpa till ett riktigt bra liv. På de sättet hjälper vi även hundägaren och dennes familj.

Om din hunds beteende förändras kan du:

- be en veterinär undersöka den.

- ta kontakt med en hundpsykolog för stressutredning och åtgärdsplan.

Ta väl hand om din bästa vän!