Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Lydiga hundar - eller rädda?

HundPosted by Ulla-Britt Sat, July 31, 2010 15:23:30

Nu har en stor del av sommaren gått. Största delen har varit riktigt varm. Det talas om rekord. Vi har de senaste dagarna haft vår husvagn uppställd i Skara. Här har det regnat ohyggligt mycket,

Jag har läst en ny bok,"Känn din hund - och dig själv" heter den . Den är skriven av Kerstin Malm och Malin Alvenius. En fantastisk bok som jag verkligen vill rekommendera. Jag kommer att ta upp några saker från den och börjar med en del från kapitlet "Lätt att lära -på gott och ont".

"Evas hårda skola

Det är många som blir imponerade av Eva och hennes två stora blandrashundar. Visserligen är Eva en missbrukare som rör sig i kriminella kretsar och ofta uppträder aggressivt, men att fostra hundar verkar hon vara bra på, menar man. Evas hundar behöver inga koppel. Ingenting kan få dem att vavika från sin matte, där hon stöddigt skrider genom staden. När Eva hänger vid systembolagets entré sitter hundarna på torget och väntar. Aldrig att de stör vare sig människa eller djur. De reagerar inte ens om någon hund skäller på dem. "Fan ta den som inte lyder mig", brukar Eva säga när någon frågar hur hon lärt hundarna att sitta okopplade och vänta mitt i torgets vimmel."

Många blir imponerade av så lydiga hundar. Ofta handlar det om hundar som faktiskt inte vågar ta några egna initiativ. Det är en sk inlärd hjälplöshet och de viftande svansar men ser hos de här hundarna är inte tecken på glädje.

Är det sådana hundar vi vill ha? Eller kan vi se med glädje på våra egna busar, som ibland springer efter en hare och som kommer dragande med husses sko när de vill gå ut. Jag blir i alla fall glad över mina killars initiativförmåga när jag läser om Eva.

Visst kan man träna sina hundar till att bli så lydiga med hjälp av positiv förstärkning. Belöna kan man göra på många sätt, beroende på hund. Det är inte bara köttbullar som fungerar. En klapp, lite lek och bus, muntligt beröm mm fungerar ocksåsmiley

Jag återkommer med mer men nu väntar promenad i Skara och kanske en glass om jag har tur.