Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Quick-fix

HundPosted by Ulla-Britt Mon, November 01, 2010 16:45:47

Quick-fix - inneordet. Antingen är man för eller också är man emot, eller också vill man tro att man inte använder sig av det trots att man faktiskt tar till det.

För många är quick.fix något som Cesar Milam pysslar med eller Barbro Börjesson. Det är i alla fall sådant man ser på TV. Att man inte ska köpa Cesars farliga halsband har vi kunnat läsa om på Anders Hallgrens hemsida (www.andershallgren.se) och det är ju ett riktigt vidrigt verktyg, som faktiskt finns att köpa i Sverigesmiley

För inte så länge sedan kom det ett nytt träningsredskap som många svenska hundägare höjt till skyarna. Det är en ny "gå-fint-sele" utvecklad av en hundpsykolog. Då måste den väl vara jättebra? VGW heter den. Hur bra är den då?

Slutar hunden att dra i kopplet? Jadå, selen är effektiv eftersom den tillför ett obehag vid drag. Hunden tappar helt enkelt balansen. Det är olika jobbigt för olika hundar men en osäker hund far snabbt illa. Osäkerheten ökar naturligtvis och det är definitivt inte bra. Ovanpå det kan det få till följd att hunden går och spänner sig i väntan på nästa balansrubbning. Det kan ge upphov till muskelspänningar och smärta.

Som all quick-fix, handlar det här om symptombehandling. Orsaken till koppeldragandet finns kvar. Man har bara lagt på minst ett problem till. Man skulle i stället ha jobbat med orsaken till att hunden drar i kopplet, t ex stress. Sedan är det dags att träna. Träningen ska ske med positiva metoder. Det ska vara trevligt att vara en duktig hund som inte drar i kopplet och hunden ska naturligtvis inte vinna något på att dra.

Någon kommer säkert att undra hur man gör med den urstarka rottweilerhannen som man inte orkar hålla. Speciellt inte om man har ont i ryggen.

Man kan under träning, om det är nödvändigt, använda sig av t ex Halti-grimma. Det bör då ske efter noggrann genomgång med instruktör eller hundpsykolog och endast en kort tid. Under den tiden använder man Halti samtidigt som det vanliga halsbandet/selen. Den fungerar då som en extra säkerhet.

På samma sätt kan man då använda den om olyckan är framme och man skadar sig, så att man helt enkelt inte vågar gå utan den tryggheten Halti ger.

Ta hand om era hundar - och er självasmiley