Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Cesar till Sverige

HundPosted by Ulla-Britt Sat, December 18, 2010 00:07:08

Behöver man utbildning?

Frågan är intressant eftersom Cesar Milan kommer till Sverige. Här ska han uppträda för en skara fans, som tror att han verkligen vet vad han pratar om och hur man handskas med hundar. Många höjer honom till skyarna.

I hans program har vi fått lära oss att vi måste dominera hunden, att en hund som sitter framför oss och räcker fram tassen är dominant. Vi har fått lära oss att ett litet marsvin, som hålls över huvudet på hunden hamnar högre i rang. Vi har fått lära oss att sätta halsbandet högt bakom öronen, för att det ska vara effektivt. Det är det. Det ser inte farligt ut, men gör djävulskt ont och ger med lite otur, irreparabla skador på nerver.

Cesar kallas "Mannen som talar med hundar". Han kallar sig hundpsykolog men jag skulle nog hellre kalla honom domptör. De hundar han tar hand om klarar även våra svenska hundpsykologer, men på ett riktigare sätt, rent etologiskt.

Vad som står helt klart, om man har följt Cesar på TV, är att han saknar utbildning. Han jobbar med hundarna utan respekt för individen och använder sig alltid av någon form av kraftigt obehag.

Gå gärna på en föreläsning om ämnet hund, men välj en utbildad och erfaren föreläsare. En föreläsare som följer med i forskningen. Gå på en föreläsning med t ex Anders Hallgren, Kerstin Malm, David Selin, Marie Hansson eller Eva Bodfäldt. Det är bara några av våra fantastiskt duktiga svenska hundpsykologer och etologer.

Svaret på frågan jag inledde med blir alltså, ja, absolut. Man behöver utbildning och man behöver dessutom ständig fortbildning.