Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Mjuk och respektfull hundträning - funkar det?

HundPosted by Ulla-Britt Wed, January 26, 2011 00:34:09

Blog Image

Det här är en bild på Leif Hedberg ihop med min lille Cello. Leif är mannen som talar med hundar på riktigt. Han jobbar med hundar på ett mjukt och respektfullt sätt. Inga ryck, ingen dominans och inga hårda ord. Jag kommer fortfarande ihåg när han berättade om hur han gör när han tar hand om problemhundar. "Jag talar om för dem att jag älskar dem". Min Cello skulle utan problem bli lydndschampion ihop med honom och han skulle njuta hela vägen.

Som Leif jobbar och har jobbat med sina hundar ska man inte kunna göra utan att hunden tar över och blir oregerlig. När jag talar för en mjukare hundsyn och ett positivt träningssätt får jag genast frågan "och vad har du för hund?" Varken jag eller Leif har nog hund på riktigt, enligt många som jobbar och tävlar med sina brukshundar.

De kan nog ha rätt om mig. Jag har aldrig tävlat. Tycker inte det är kul och är inte tillräckligt disciplinerad. Jag har däremot haft brukshundar som skulle ha kunnat lyckas bra - med en annan matte.

Leif däremot tävlar bruks och lydnad med sina collies och tidigare med sina schäfrar. Han har tagit sig upp till SM och dömer till och med SM. Fantastiskt Leif! Tack för att du är ett levande bevis för att vi inte behöver någon Cesar Millan och inte någon Barbro Börjesson och inte...

Visst är det underbart att se den lille, lille killen titta med beundran på Leif. Vi har kommit fram till att han nog vet att det är en domare som håller i honom.