Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Hundar i bur - är det tillåtet?

HundPosted by Ulla-Britt Mon, January 31, 2011 12:50:58

Frågan om ifall man kan använda sig av bur i hemmet, kommer ofta upp i diskussioner. Ibland handlar det om hundar som inte kan vara ensamma hemma utan att bita sönder något. Ibland handlar det om hundar som stängs in i bur när det kommer besök. Ibland handlar det om valpar som stängs in i bur under natten.

Inget av ovanstående är tillåtet. Du får inte ens stänga in hunden i bur, för att gå och handla. Eget, sunt förnuft får inte tillämpas i den här frågan

Ett utdrag från jordbruksverkets hemsida(http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/hundarochkatter/)

Bundna hundar och hundar i bur


Du får inte binda din hund inomhus. Om du behöver dämpa en stökig hund kan du hålla den i koppel en stund. Om du behöver begränsa hundens rörlighet en lite längre tid kan du sätta upp galler eller på annat sätt inhägna ett område. Inhägnaden måste vara lika stor som boxutrymmet för den aktuella hunden, se nedan.

Utomhus får hundar inte vara bundna ständigt. Detta gäller även om du använder löplina. Det är inte tillåtet att låta hunden vara bunden mer än två timmar och du måste se till så att den inte skadas. Valpar under sex månader får bara vara bundna under kortare stunder.

Hundar får inte förvaras i burar annat än vid särskilda tillfällen. Det gäller:

  • Vid utställning, tävling och prov och vid träning inför prov. Buren ska vara täckt på minst två sidor. Hunden ska rastas minst varannan timme.
  • I samband med jakt. Hundarna får då förvaras i burar som mest åtta timmar per dygd om de rastas var tredje timme.
  • Vid transporter. De får dock inte sitta mer än tre timmar i bur i bil som står stilla.