Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Påfyllnad av kunskap

HundPosted by Ulla-Britt Mon, February 21, 2011 12:18:03

Så har man då fyllt på med spännande kunskap. Två dagar med föreläsningar på Linköpings Universitet.

Per Jensen inledde med en ingående föreläsning om stress. Viktigt om man ska jobba med hundar och jätteintressant.

Johan Gullberg fortsatte med en eftermiddag fylld av ledarskap, dominans och kontakt/relation med hundar. Också ett jätteviktigt ämne. Jag hade velat lyssna mer på Per Jensen när det gäller dominans. Undrar varför han inte nvändes när han ändå var på plats?

På söndag inleddes dagen med två föreläsningar på engelska. Matthias Laska pratade en trevlig. lättförståelig engelska och hade all den pedagogiska kunskap man kunde önska. Han berättade om fysiologi och etologi hos bl a fladdermöss och råttor. Bland annat fick vi exempel på arbete med "Skinnerboxen".

Sin andra föreläsning ägnade Laska åt hundarnas sinnen och vi fick reda på hur bra våra hundars luktsinne är - eller inte, om man jämför det med andra djur. Han berättade även om det pågående arbetet med hundar som "söker" cancer. Jättespännande.

På eftermiddagen kom Mija Jansson, doktorand i populationsgenetik på Stockholms Universitet. En jättespännande föreläsning, där hon på ett intressant och pedagogiskt sätt förklarade hur viktigt det är med sk bevarandeavel, där man bevarar den genetiska variationen. Något vi oftast missar i vår hundavel. Det här är kunskaper vår käre Andreas Carlgren inte har, när han tror att han kan minska inaveln genom att skjuta vargar. Eller så vill han inte låtsas om de kunskaper som finns.

Den sista föreläsningen handlade om däggdjurens seende och hölls av vår kursansvariga, Lina Roth. Då var jag tvungen att sätta mig i bilen, så den får jag titta på via nätet (It's learning) när den läggs ut. Ser fram emot det.

Nu ska allt det här smältas och repeteras, för att så småningom hamna som en kunskap i mitt minnesmiley