Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Hunddokusåpan

HundPosted by Ulla-Britt Wed, March 16, 2011 10:05:33

Igår var det dags för SVTs hunddokusåpa. Det var värre och rörigare än jag hade kunnat föreställa mig att det skulle vara.

En minibuss kör med viss möda fram genom snön och stannar framför familjen. Ur kliver Claudia Galli som glatt frågar familjen om de vill träffa sina hundar. Sedan leder hon fram dem en efter en. Totalt står familjen sedan med sex hundar, de flesta unghundar. De hundar de har valt ut till familjen och får man anta, anser kunna vara lämpliga till en ej hundvan familj, är:

En bordercollieblandis, en tax, en sloughi, en foxterrier, en jack russel och en labrador. Det här är alltså hundar som ska fungera ihop med familjens barn framför allt. En bordercollieblandis är enligt mig, en alldeles för krävande hund. Russeln är en hund som också kräver mycket och är en ras som lätt utvecklar aggressiva beteenden gentemot andra hundar. Den behöver jobba intensivt. En tax är en hund med stark jaktlust och taxar biter gärna ihjäl råttor, som den nog kan se familjens marsvin som.

Det var viktigt att hunden skulle fungera bra ihop med marsvinen, som ju var där först. En vinthund kan komma att se de små gnagarna som lätta byten om de springer undan. Vinthunden uppmuntrades dessutom att jaga genom att man kastade boll till den. Mamman i familjen påpekade att den visde sig dominant genom att den höll fast i sin boll. Det har inte något som helst med dominans att göra men kommenterades inte av TV-experterna.

Lite fåfänga försök att träna treibball och att leka med frisbees gjordes. Sex röriga hundar gjorde sitt bästa men Claudia berättade inte något om den relativt nya sporten trebball, som man inte lär sig speciellt snabbt. Men det värsta för hundarna var nog när de visade hur man kan koppla en skramlande plastpulka bakom en hund. Hur många går ut efter det här och testar på sina egna hundar? Hur många hundar skräms eller chockas av den skramlande saken som jagar dem?

Så småningom kom man till den första sållningem. Familjen valde då bort två av hundarna som lämnades liggande på åkern medan de andra glatt gick med "sin" familj. Dottern och mamman hoppades att de inte förstod och att de inte blev ledsna. Visst blev de ledsna. Jag menar inte att det var hundar som familjen borde ha tagit hand om. Det är sättet det gjordes på som jag reagerar på.

När det så småningom var två hundar kvar, skulle de sova över hos familjen. En av hundarna ville inte någon ha hos sig. Föräldrarna gick då ut i garaget och hämtade något som såg ut som en transportbur storlek katt. De hade tänkt ställa den vid sängen och förvara taxen i den. Inget sades om att det faktiskt är olagligt att stänga in hundar i burar i hemmet. Man kunde inte förstå det som att de hade tänkt använda den på annat sätt. Nu fann sig inte taxen i denna behandling och fick därför traska omkring och kissa på inredningen under tiden den letade sovplats.

Så småningom valdes taxen bort och leddes bort från den familj han lärt sig trivas med och sin nya kompis foxterriern.

Lärde sig svenska folket något om hur man väljer hund? Tror inte det. Man utnyttjade sex små levande varelser till ingen nytta. Jag misstänker att man redan hade valt ut foxterriern och taxen som de två möjliga. De andra hundarna användes för att göra det hela till en show.

Mitt betyg blir IG minus-. Fy sjutton för er SVT!