Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Dokusåpa igen

HundPosted by Ulla-Britt Wed, March 23, 2011 15:53:04

Igår var det så dags för ytterligare en hund att hitta sin familj med hjälp av TV. Familjen var trevlig och hundarna jättefina. Det man kan undra över är hur TV tänkte när de tog med en schäfer-rottis-blandis och en labrador. Familjen hade önskat en liten hund eftersom de tillbringar stor del av somrarna ombord på segelbåt.

Nåja, det var väl inte något stort bekymmer egentligen. Det som störde mig var att man ännu en gång plockade fram en bur. Inte heller den här gången nämndes något om våra lagar. Det är inte tillåtet att förvara hund i bur i hemmet. Hur ska de blivande/nyblivna hundägare som tittar på programmet förstå det?

En hundkonsult kom in med sin irländska setter. Nu skulle familjen lära sig hundmassage för att som Galli sa, "bonda" med hundarna. Trevligt med hundmassage men det hade varit på sin plats att ge familjen tydliga instruktioner eftersom TV-tittarna tar efter. En felaktigt utförd massage kan vara direkt farlig. Hur många såg hundarna snabbt bli lugna och lätthanterliga? Vad händer när en TV-tittare ska praktisera det han sett på grannens bråkiga hund. Hundbett, med all rätt, och en avlivad hund kan bli resultatet.

Då jag själv har sålt sådana, så vet jag att det finns klövjeväskor som passar små hundar. De ser inte ut som den väska den stackars vavvan fick släpa på. Det kändes lite hafsigt och slafsigt.

När så familjen valt sin hund var det dags att ta ett känslofyllt adjö av den hund som inte fick vara kvar. Här visade SVT verkligen att de inte tar någon som helst hänsyn till hunden. Det ska göra sig bra i TV. Att hunden utsätts för känslor den inte riktigt förstår men definitivt upplever och stressas av, vad gör det. Lite snyft ska vi ju ha.

Det här avsnittet var lite bättre än det första men långt ifrån ett bra och bildande TV-program, som tar hänsyn till hundarna. Ingen har fått lära sig något om vad som är viktigt när man tar hand om en omplacering eller när man väljer ras. Det blir IG men utan minustecken den här gången.