Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Funderingar

HundPosted by Ulla-Britt Mon, March 28, 2011 11:34:15

"Huset fullt av hundar" har rört upp känslorna både hos de som ser problemen och de som tycker att det är ett bra program. Hundar rör upp känslor. Det såg man på Debatt. Diskussionen om otrohetsuppmaningarna på nätet upprörde inte på långa vägar lika mycket som hundarna.

Man kan enkelt plocka isär de program som visats så här långt och visa på risker och rena felaktigheter. Jag har inte varit närvarande vid inspelningarna men det som visats på TV är det som gått ut till Sveriges hundägare. En del av det som uppmuntrats till, medvetet eller omedvetet, är olagligt eller direkt olämpligt. SVT påstår sig vilja bilda. Många hundägare, bloggare och forumsmedlemmar verkar tro att programmet kommer att lära människor att välja hund och att göra en noggrannare research. Jag har sett precis motsatsen. Ingen har nämnt något om hur man ska göra för att välja rätt ras. Ingen har i TV pratat om de olika rasernas behov. Man låter direkta felaktigheter gå ut i sändning.

Man påstår sig ha "hundexperter" närvarande. Vad är en hundexpert? Har SVT lyckats gräva fram de få experter som ställer upp på de här galenskaperna. Varför gör de det? Är det för att deltagandet i TV lockar,? Är det för att de faktiskt inte har kunskap nog att se problemen?

Risken med ett sådant här program, är att det blir fel hund i fel familj, inte bara i TV-familjerna. Hela svenska folket sitter och tittar på de gulliga hundarna och blir sugna på att köpa en gullig jack russel, en tjusig vinthund eller en kramig chihuahua. Så fel det kan bli och omplaceringsfallen kan komma att bli fler.

Hundarna mår bra under inspelningarna påstås det och de utsätts inte för någon form av stress. Jag har sett stressade hundar i TV-rutan. Är det den enda stressen de utsätts för?

Hur lång träning har behövts för att få hundarna att uppföra sig så väl. Hur lång tid tar det innan den riktiga hunden poppar upp som en liten överaskning för familjen? Barbro Börjesson är med som expert. Hon använder sig av metoder som inte rekommenderas av någon kunnig inom hundträning/djurträning - inte nu längre. Med kunnig menar jag att man baserar sin kunskap på vetenskapliga rön ihop med erfarenhet. Jag är ledsen SVT - ni har inte några hundexperter med er. De skulle i så fall inte ha ställt upp på just den här programidén.

Man skulle kunna göra ett bättre program genom att vända på steken och låta en hund åt gången hitta sin familj. Information om rasen/rasgruppen och vad det innebär att ta emot en omplaceringshund är viktigt. Det är sällan så gulligt som det framställts.

Jag blir lite bekymrad när jag läser diskussionerna på nätet och naturligtvis har jag fått veta att jag inte vet vad jag pratar om. Vill du läsa vad några av våra kunnigaste hundmänniskor skriver så kan du gå in på: http://hundifamiljen.weebly.com

.