Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Hund i familjen 3

HundPosted by Ulla-Britt Wed, March 30, 2011 16:09:09

Igår tittade jag på program nummer tre i serien "Huset fullt av hundar".

Det första jag reagerade på var att man framställde det som något positivt att barnen gärna busade och låtsasbråkade. De hade nu en familj med tre barn och en ensamstående mamma. Alla hade olika önskemål när det kom till hund.

Ute iträdgården bodde en, vad jag kunde se, ensam kanin. Varför säljer man kaniner till ett ensamt liv? Varför berättar man inte för familjerna att kaniner inte mår bra ensamma? Men det hör inte hit.

Nu var det dags att träffa hundarna. Efter Claudias standardhälsning, så kom:

den glada boxern Alex, den försiktiga vallhundsblandisen Jazza, dvärgpinschern Gangster, jack russelvalpen Gustav, taxen Bella och bearded collien Spike, som familjen tyckte verkade tråkig.

Familjen gillade genast Gustav eftersom han var så leksugen men han var ju inte rusren. Valp!!!!

Bella hade lite mjäll, så henne badade man genast med mjällschampo. Mjäll är ett tydligt tecken på stress och schampo för människor är direkt olämpligt för hund. Stackars Bella! Redan stressad utsätts hon för ett bad och med ett schampo som med stor sannolikhet ger henne klåda.

Spike, bestämde man sig för, var nog blyg för att det var så kallt. Han behövde tina upp.

Äldste sonen Oscar vill ha den häftigaste hunden och det är, enligt honom, boxer Alex. De andra hundarna fnyser han lätt åt.

Nu börjar man med en uteaktivitet. Lite fumligt åker man fram och tillbaka i ett skidspår. Det är ju viktigt att hundarna orkar hänga med den aktiva familjen. Familjemedlemmarna lyckas inte stå på skidorna och det är bara tre av hundarna som får hänga med i spåret.

Varför åkte taxen i ryggsäck? Hade den ont i ryggen?

Familjen tyckte att det bästa med hundarna var att de tyckte om att vara ute. Inget sades om att det är normalt att hundar gillar att vara ute och det normalt är människan som inte orkar med i hundens takt.

Nu gör man första valet och åter igen hämtas hundarna en efter en. Två får sitta kvar. Ett trist beteende och en trist lärdom för de tre barnen.

Sedan släpps de kvarvarande fyra hundarna lösa i hemmet och lämnas ensamma. Man har gillrat fällor på bänken och ojar sig över att hundarna går upp i soffan för "vi sa ju att de inte fick det".

Nästa aktivetet var godissök med köttbullar. Det såg fumligt ut och , som en bekant påpekade, det är kanske inte så lämpligt att visa hela svenska folket att det är ok att använda sig av lekplatser .

Lydnad skulle man också öva. Claudia lyckades inte lära familjen hur man lär en hund att ligga. Det kan man göra på olika sätt. Vi fick inte se något. Många av hundarna var jätteduktiga men vad fick NÅGON ut av den "övningen"?

Så händer något intressant. Mamman ber Claudia om hjälp. Hon vill få tips om hur man ska tänka när man väljer hund. Enligt Claudia är det svårt. Det handlar ju om kemin och hon tycker att familjen redan har tänkt igenom det hela så bra.

Så blir det dags för val två och en lååångsam röstning likt röstningarna i Robinson. Spike och Gustav blir kvar Oscar är ledsen.

De hundar som ska lämna familjen, kallas in till ett sorgset adjö. Varför?

Nu tar man inte fram någon bur men en ledsen Gustav stängs in bakomkompostgaller medans en glad Spike får sova i sängen. Vad i hela friden tillförde den natten? Mamman sade att det var så värdefullt och hjälpte dem att välja. De valde Spike. Det hade de nog redan gjort och Gustav fick utsättas för den natten till ingen som helst nytta.

En höjdarvecka enligt familjen. För människorna kanske.

Ett litet tillägg.

Programmet diskuteras naturligtvis livligt. Jag har fått reda på att det är tillåtet att ha med sig hund in på lekpatser om de är kopplade. När och hur det är lämpligt är naturligtvis en annan fråga. Låt lekplatserna vara ifred om det är barn där!

Jag har också fått reda på att det finns tydliga bestämmelser om hur stora inhägnader ska vara. Kompostgallerinhägnaden var inte laglig enligt vad jag förstår. Om du vill använda dig av en sådan - kolla upp bestämmelserna hos Jordbruksverket!