Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Människan och hunden

HundPosted by Ulla-Britt Sat, April 02, 2011 00:17:32

Så har jag kommit hem från en kväll med givande hunddiskussioner och gott fika. Diskussionerna blir lätt många och långa En del uppehöll vi oss vid det faktum att hundmänniskor ibland förtjänar att bli bitna. Tyvärr är det då hunden som får betala. Det blir ofta dödsstraff som utdöms.

Det finns tillfällen då hundar provoceras att bita. Det finns tillfällen då hundar biter av rädsla och för att försvara sig i ett trängt läge. Bland annat togs exemplet upp då hundägare, i uppfostringssyfte, lägger omkull sin hund. Sådant händer oftare och oftare efter att TV börjat sända allehanda hundprogram. Man får också lära siga att dominera sin hund på ett hotfullt sätt. Ibland använder man stryphalsbandet bakom öronen för att tillfoga en grym smärta.

Jag förstår att sådana här metoder används av ren okunskap. Jag förstår att man lyssnat på någon som tror sig veta. Någon som vill leda. Resultatet blir i många fall rena övergreppen mot hundarna. Hundar som i fortsättningen inte vågar lita på vad man kan komma att göra. En hund som viftar på svansen för att lugna och blidka, inte för att den är glad. Inte för att den älskar sin människa utan för att den faktiskt är rädd för sin människa. Otäckt, eller hur.

Ibland används tuffa metoder redan hos uppfödaren. Man ruskar i nackskinnet för att tillrättavisa, något som lätt får till följd att hunden som vuxen har lätt att ta till aggressivitet. Nej, en tik som mår bra gör inte heller så och även om så vore - du är inte en hund. Det vet din hund och de har lättare att förstå vårt språk än vi har att tala deras.

Snälla, söta, rara hundägare - din hund vill inget annat än att vara din bästa vän. Din hund försöker inte klättra i rang i familjen Den är inte dominant och behöver inte sättas på plats. Den behöver få reda på vad du vill att den ska göra, genom att du berömmer den när den gör rätt. Det lär den sig så mycket mer av, än om du straffar den när den gör fel. Positiv förstärkning av det önskade beteendet är det effektivaste sätttet att träna din hund, kanske det enda acceptabla sättet. Om du använder dig av klicker är det ännu effektivare. Det är dessutom viktigt att hitta rätt belöning för just din hund. När det handlar om klicker gäller det att hitta rätt godis och det är din hund som ska välja. Lägg ut en rad med godisar och låt hunden välja. Byt plats på godisarna och låt hunden välja igen. Gör det ett par gånger till för att vara säker. Sedan kan träningen börja.

Om du har en hund som gör utfall, kanske en hund som skrämmer dig lite. Ta kontakt med en hundpsykolog för hjälp men försök aldrig att korrigera bort beteenden. Avbryta/ avleda, ja men använd dig inte av ryck som ibland till och med kan förvärra beteendet och lägg aldrig omkull din hund!

Njut av livet ihop med din hund och jobba för att BLI HUNDENS BÄSTA VÄN!