Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Kerstin Malms föreläsning

HundPosted by Ulla-Britt Fri, April 08, 2011 20:46:35

Tisdag 5 april föreläste Kerstin Malm hos Dogma i Stockholm. De hade , för kvällen, hyrt in sig i en jättemysig lokal med tegelvalv. Inte så stort men de ca 70 åhörarna rymdes utan problem. Jag bestämde mig för att åka så sent som på måndagen och är jätteglad för att jag åkte.

Föreläsningen hette "Om hundens sociala struktur och zonförsvar - och våra svårigheter med det" eller som Kerstin gärna kallade den "Växa - inte lyda". Hon tipsade om boken med samma namn, skriven av Lars H Gustafsson.

Hon föreslog att vi i stället för att kalla oss ledare, ska sträva efter "att vara en ansvarsfull hundägare". Det är en utmaning Klarar vi verkligen det. Att vi inte kan vara hundens ledare är helt klart. Vi fungerar ju inte som en sådan.

Ledaren sätter inte några gränser och ställer inte några krav. Ledaren går inte efter några regler och har inte företräde till något. Han/hon styr inte ens jakten. Allt det vi har tagit på oss, eftersom vi inte lever i en vargflock.

Inte heller är hunden ledare över oss och kan aldrig bli det. Vi lever inte i en flock, utan i en sk flerartsgrupp. Hunden klättrar därför inte i rang och dominans existerar inte. Det är därför inte till någon som helst nytta om vi som människor äter före hunden, går före ut genom dörren, kräver att den ska flytta på sig när den ligger i vägen, hälsar på alla människor först, inte tillåter hunden att ligga i möbler med mera. I stället visar vi vår okunskap och är riktigt ohyfsade i en hunds ögon. Nonchalera inte din hund när du kommer hem! Ställ ner kassen med mat och ge hunden ett par minuter. Den behöver det. Dina människor kan vänta ett tag på dig. Det kan inte hunden, utan att må dåligt.

Olydnad är med andra ord inte ett ledarskapsproblem. Det är i stället en fråga om inlärning och motivation.

Kerstin tog upp det faktum att det är svårt att hitta en kurs där man jobbar med enbart positiv förstärkning. Hon hade förstått på en kontakt hon haft att han faktiskt hade hittat just en sådan kurs. Då blev det lite muntert i salongen när Karin från Dogma sa att "ja, han var så trevlig att ha på kurs".

Kerstin gick igenom hur de olika zonerna ser ut och fungerar. Hon lärde oss att vi aldrig ska ta strid eller försöka sätta en hund på plats när VI gjort fel och inte respekterat hunden. Hon uttrycke det väldigt klart och tydligt med orden : NÄR HUNDEN BITER HAR MÄNNISKAN GJORT FEL.

Föreläsningen fortsatte och om du har möjlighet, tycker jag absolut att du ska , både lyssna på en föreläsning och läsa en bok .

Tänk också på att välja instruktör med omsorg. Ställ krav på både utbildning och erfarenhet. Gå inte kurs hos någon som jobbar med korrigeringar i träningen. Rent vetenskapligt vet man att det inte är det bästa sättet och hur trevligt är det?