Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Småhundar

HundPosted by Ulla-Britt Thu, April 15, 2010 11:06:32

Jag har ju två små killar av rasen phalène. Den ena, Fender, reste öronen och blev papillon. Men en så vacker sådan!

Fenders pappa (Noble Nadirs Herkules) har, förutom utställningschampion, även lyckats bli svensk viltspårschampion. Det smäller högre än utställningsmeriterna i mina ögon.

Min andra lille kille, Cello (Fjughalls Marcello Bello), är utbildad brandvarningshund. Han var den minste på kursen. Fast han hade största bilen smiley.

Vad vill jag ha sagt med allt detta? Naturligtvis att även små hundar kan och behöver jobba. Ofta får man läsa om de jobbiga småhundsägarna med sina bjäbbiga och rabiata små monster. Jag blir lika ledsen varje gång. Tror andra hundägare på fullt allvar att vi struntar i hur våra småttingar beter sig bara för att de är små? Visst är många småhundar skälliga. De är avlade för att vakta larmande. Om de inte lät illa skulle inte några inbrortjuvar tveka att gå in i ett hus med chihuahuor. Vid möte med stora hundar är det lätt att man blir osäker om man väger 2 kg. Då skäller man naturligtvis. Tyvärr är ofta även ägaren till den lilla hunden rädd för stora hundar.

Ska man lyfta upp småhundarna? Ja, absolut! Om man möter en främmande, lös hund så ska lillen alltid lyftas upp.När man förvissat sig om att det är en snäll hund som tar det lugnt med småhundar, kan man sätta ner sin lille. Känner man sig det minsta osäker är det bättre att gå vidare. En liten hund bits snabbt ihjäl och även om det är en snäll, hoppig hund kan det bli en ödesdiger träff. Det är inte värt risken. Mina killar känner många stora hundar och Fender är alldeles speciellt förtjust i schäfrar (matte mesmiley) men vi hälsar inte om vi känner oss osäkra på hur den stora hunden kommer att reagera. Cello har, sedan han var valp, älskat rottweilers.

En annan situation när jag lyfter mina småttingar är på transporter, typ buss, skärgårdsbåt, tunnelbana. De kan absolut gå själva men de syns inte i folkmassan.

Kläder? Ja, om det fyller någon funktion. Detsamma gäller ju faktiskt de stora hundarna. Fryser de - klä på dem, men inte i rysch och pysch.

Många småhundar behöver stärka sitt själförtroende och att utföra ett jobb kan vara en väg mot en lugnare tillvaro. Om man har en liten hund och vill jobba med den kan jag rekommendera Furface Hundskola i Bålsta. Bevakning, bollvallning med mera kan Maria Ahola erbjuda. Titta in på www.furface.se. Blir vi många i Enköping som vill arbeta så kan vi säkert få Maria att hålla kurser hos oss.

Om intresse finns, så ordnar vi gärna en brandvarningskurs under sommaren. Hör av er till ub@cellos,se. Skriv vad ni är intresserade av och lämna kontaktuppgifter.