Ulla-Britts Blogg

Ulla-Britts Blogg

Empati, etik och kunskap, varför är det inte viktigt?

HundPosted by Ulla-Britt Tue, March 04, 2014 22:32:16

Två semlor har det blivit ikväll och en stor mugg kaffe. Lite väl mycket var det med två semlor, det erkänner jag men det kändes som en liten tröst efter allt jag läst på Facebook idag.
Jag har utbildat mig och fortbildat mig inom hund och djur ända sedan 1980, då jag gick en instruktörsutbildning. Under alla dessa år har det varit synen på hund och hundträning som intresserat mig.
Jag fick min första hund 1964. På den tiden var det vanligt att hundar hölls bundna inomhus och man tränade hundar att bli rumsrena genom att doppa deras nos i kisspölarna. Det utsattes inte min lilla hund för, tack och lov.
1979 köpte jag min första schäfer ihop med min nuvarande make. Maja hette hon och var en stor och stark, helsvart schäfertjej. På den tiden var det självklart att använda stryphalsband och rycka i kopplet när hundarna drog och det gjorde minsann Maja. Ingen fick henne att sluta dra genom att rycka men jag undrar vilka skador hon tillfogades genom allt ryckande. Nu vet vi bättre men fortfarande använder många hundägare stryphalsband. Varför har inte fler gått över till sele?
1991 fick vi fortfarande lära oss att korrigera hunden genom att ”läsa paragrafer”. Det ansågs då vara ett väldigt vänligt och effektivt sätt att korrigera en hund på. Nu vet vi att man kan träna en hund helt utan korrigeringar. Det är belöningen som ger inlärningen av det önskade beteendet, så straff och korrigeringar kan vi helt lägga åt sidan.
Varför är det de som kör den gamla skolan som är de man lyfter fram på TV? Varför anses det inte viktigt eller ens önskvärt med utbildning för de som ska jobba med hundar och hundägare? Varför är det viktigare att det ska gå fort att hitta en lösning på ett hundproblem än att hunden får en riktig och långsiktig hjälp? Varför är inte de senaste vetenskapliga rönen viktiga när det handlar om hundar?
Jag vill inte tro att de svenska hundägarna vill något annat än sin hunds bästa men de måste ju få veta vad det är som är bäst för deras hund. Varför är det inte de som har kunskapen som får berätta? Vad/vem är det som styr hundsverige?